04 Kasım 2008

2009 yılı üretimine start verildi

Bu yıl sarıca eşekarılarının bize zararı çok fazla oldu. Şimdiye kadar bu yoğunlukta eşekarısı görmemiştim ve ilk defa bir canlıdan oldukça soğudum!

Öncelikle erikleri yemekle başladılar sezona! Bir çırpıda eriklerin içini boşaltıyorlar geriye kılıfları kalıyordu.
Yetmedi; olgunlaşan üzümleri yemeye başladılar. O da yetmedi sıra armutlara geldi!


Meyvelerin üzerine ilaç atmak mümkün değil; etrafta yiyecek bol olduğu için tuzaklara da gelmiyorlar! En sonunda üzümleri ve armutları sarıcalardan kurtarabilmek için; hasat etmek zorunda kaldık.
Tamam üzümler ve armutlar şimdilik kurtulmuş gözüküyor!
Ancak… çevrede yiyecek bir şey kalmadığını gören sarıcalar balarılarına saldırmaya başladı. Bu konuda da oldukça başarılılar. Özellikle bal arılarının yavru uçurma sırasında; idmansız olan yavruların sırtına yapışıyor ve yere çekiyorlar. Kafadan başlayarak yemeye koyuluyorlar.

Aslında anlatmak istediğim başka bir şey! Sarıca eşek arılarıyla mücadele etmenin en uygun zamanının şimdi olduğu söyleniyor. Çünkü dişiler çiftleşecek ve kuytu yerlerde uykuya yatacak. Öldürdün öldürdün; öldüremedin? Eee; o zaman öldüremedin.

Aşağıdaki resim yeni çekildi (2 kasım) Kovanın üzerinde iki eşek arısı görüyorum. Kavga ediyor gibi bir halleri var! (Normalde eşek arıları pek birbirlerine saldırmazlar) Dikkatli bakıyoruz; çiftleşen sarıca arılar!

Bal arılarının 8 metrenin üstünde, özel alanlarda çiftleştiğini biliyoruz. Demek ki sarıcalarda böyle bir durum yok!
Besinleri nasıl olsa kovanların içinde hazır bekliyor, daha uzağa gitmeye ne gerek ! Acıkınca bir bal arısını mideye indirirsin olur biter.
Bu resimleri çektikten sonra onları öldürdüm!
Demiyorum çünkü öldürmedim. Bizimle özel hayatlarını paylaştıktan sonra öldürmek olmazdı!
Evet… 2009 yılı eşek arısı üretimine start verilmiş bulunmaktadır.
Cümleten hayırlı olsun!

4 yorum:

HB dedi ki...

"Uygunsuz içeriği raporlayın" şeklinde bir eklentiye ihtiyacımız var anlaşılan artık.

d.m.t dedi ki...

Siz çok yaşayın emi !Uygunsuz içerik varsa raporlayalım tabiide; nerede bu uygunsuz içerik?
Sarıca arıların çiftleşmesini diyorsanız bu gayet doğal bir resim. Sineklerin böceklerin kelebeklerin çiftleşmesi gibi!
Bizler hayvan yetiştiricileri olarak bu tür tepkileri çoktan aşmış olmamız lazım. Nasıl ki balarılarının suni döllenmesinden, bir kraliçenin veya erkek arının üreme organlarından bahsedebiliyorsak; bunların resimlerini yayınlayabiliyorsak;
Nasıl ki arıcılık kursunda bizlere balarılarının çiftleşme videoları gösterilmişse; ki gösterilmeliydi zaten işte bu resimlerde o kadar doğal!
Olay nasıl bakıp nasıl gördüğünüzle de alakalı;
ben bu resme bakınca 2009 yılının sarıcalarını görüyorum. Saygılar

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

dogal denge bir yerlerde bozulmasın gerisi katlanarak geliyor sarıca arılarda küresel ısınma sonucubu tarihte yok olmaları gerekirken geleceğe yatırım yapmaya başlamış seneyede önünü alamayacagız sizin takibiniz gibi şimdi tam zamanı bence imha edelim yoksa onlar bizim arıları edirne ciger tava yapacaklar bir güzel afiyetle yiyecekler kolaygelsin

İlhami Uyar dedi ki...

Demet hanım benim anlayamadığım,bal arılarının o kadar düşmanı var,bunların hiç düşmanı yokmu acaba?Denge biryerlerden bozuldu,umarım daha fazla aleyhimize dönmez,yoksa arılar kadar yediğimiz ürünlerde zarar görecekler,iyi çalışmalar,bu arada bloğunuzda hayırlı olsun.