10 Ocak 2009

Stetoskop

Stetoskopun ne olduğunu bilmeyen var mı?
Hani şu genelde acil doktorlarının sürekli boynunda takılı olan şey! Doktor kravatı da diyebiliriz:)
Yunanca bir kelime olan stetoskop; stetos (göğüs) ve skopein (bakmak) kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. Adından da anlaşılacağı üzere vücut içindeki sesleri dinlemek için tıp alanında kullanılan bir cihaz.

Hava çok soğuk ve arılar yaşıyor mu merak ediyorum! Kulağımı kovana dayıyorum ama bir şey duyamıyorum.Üstelik bu arada kulağımda buz tutuyor:)
Kendi kendime dedim ki: Ben duyamıyorum ama ;arılar salkımda da olsa mutlaka zayıf bir ses çıkarıyorlardır değil mi? O halde neden kovanları stetoskopla dinlemiyorum.

Evde iki stetoskop var. Biri normal stetoskop; biride abimin motorların sesini dinlemek için kullandığı stetoskop.
İkisini de yanıma aldım. İlk önce normal stetoskopun diyaframlı kısmını kovana dayadım. Dayadım ama çevreden o kadar çok ses ve çıtırtı alıyor ki arıların sesini ayırt edemiyorum. Diyaframlı kısmın “vücut” gibi yumuşak yerlere dayanması gerektiği kesin! Kalbimi dinliyorum güzel ses veriyor fakat zar hassas olduğu için kovanlarda pek işe yaramadı!

Bu abimin motor seslerini dinlemek için kullandığı bir tür stetoskop.

Ucunda bir koni yada çan var. Abim buraya koli bandı gererek bir tür diyafram yapıyor; sonra şiş tarzında uzun metal bir çubuğu diyaframa adapte ediyor ve dinlemek istediği motor veya balasta şişi değdirerek sesleri dinliyor!
(sesi dinlenecek olan nesneler meydanda değilse küçük deliklerden şişi uzatıp dinlemesi çok kolay oluyor)

Neyse bende çanın ağzına önceden bir koli bandı yapıştırdım.

Şimdi bu stetoskopu kovanın girişine dayıyoruz.

İşte bu ! Arıların sesini çok net olarak duyuyorum. Parazit ve çıtırtı oldukça az. Bütün kovanları dinledim. Hepsinde az yada çok uğultu var. Ama iki küçük bölmede daha yoğun ses aldım.Bu bölmeler bir ay önce balla beslenmişti sebep bu olsa gerek!

Biliyorum kovanlara vurarak ta arıların sesini rahatça dinleyebiliriz. Ama bu mevsimde arıyı rahatsız etmek yapılacak iş değil. Stetoskopla arılar hiç farkına varmadan onları dinledim ve yaşıyor olduklarını duymak hoşuma gitti doğrusu!

Hava buz gibi; kar yerde duruyor.Tarlada çok güzel izler oluşmuş. Burada bir kuşun kara göğüs üstü indiği gözüküyor ; kuyruk kanat oldukça net.

Sonra yürümeye başlamış...

Burada ise küçük bir kuş tarlada ot gördüğü yerleri tohumlarını yemek üzere dolaşmış( ayak izleri minicik)
Hani bulmacalar vardır rakamları takip ederek çizgi çizersiniz. Sonra ortaya bir şekil çıkar ya; aynen onun gibi .

"Karda yürüyüp izini belli etmiyor" derler; Merak ediyorum karda yürüyüp de iz bırakmamak mümkün mü:)

Bir kuşun ayak izi;

Bu ise bir ördek izi; çok tatlı:)

Kedi patisi!

Bu ise köpek patisi;

Benim zavallı kardan adamım;boynunu bükmüş garip. Oysaki birkaç gün önce nasılda neşeliydi. Şimdi yavaş yavaş ölüyor, gidişata dur demek imkansız!

İçimi acıtsada "Her canlı er yada geç ölümü tadacak" değil mi?

8 yorum:

BOZÜYÜKLÜ ARICI dedi ki...

Demet hanım,çok güzel bir iş başardınız kutlarım sizi.şimdıden sonra kovanları tıklatmama gerek kalmadı,bende tansiyon aletimin stetoskopunu kullanabilirim acil durumlar için.

DOKTORUMUZ NE DER BUDURUMA,GERÇİ 8 AY SONRA EMEKLİ OLUYOR AMA GENEDE FİKRİNİ ALMAK LAZIM.

Bazen seni bilim adamlarımızla yazışmalı olarak fikir teatrisinde okuyorum,bilgi birikiminiz var anladıgım kadarıyla,hangi dalda egitim aldınız yazarsanız memnun olurum.
Yaşamda başarılı günler seninle olsun,saglıcakla kal.

d.m.t dedi ki...

Stetoskopla kovanları dinlemek aktif olarak bir şeye yaramaz herhalde . Ancak bizim gibi meraklılar meraklarını giderebilir:)

Doktor ne derse desin boş verin; stetoskop kullanmak için diplomaya gerek yok ki:)
Doktorumuzda Littmann marka Stetoskopuyla arılarını dinleyebilir:) Littmann ne derseniz her tıp öğrencisinin hayalini kurduğu bir stetoskop markası:)

Bende fikir istemediğiniz kadar çok; geçen bir arkadaş diyor ki: “başka fikirlerin var mı söyle” Bende dedim ki “benim fikirlerim tavuk yumurtası gibi zamanı gelince kendiliğinden ortaya çıkıyor :) :) O yüzden sırada neler var bilemem?”

Hayvanlar ve bitkiler üzerine eğitim almadığım kesin. Ama ilgi alanım nedense hep bu yönde kendime engel olamıyorum.

“İncecikten bir kar yağar” adlı yazımın yorum bölümüne bakarsanız orada eğitim durumumu göreceksiniz.

muhteşem turunç dedi ki...

Yaaa bak bilemedin steteskop kullanmak içinde diplomaya gerek var işte o fotodaki çanın ağzını bantlama, açık bırak, bu tür çan şeklindeki ağızlar pes sesleri dinlemek içindir dene göreceksin daha etkili olacak. Arıları açmadan görmek istiyorsan "abi" de cevabını vereyim bak ballıbaba bilgi pahalı demiş:))

d.m.t dedi ki...

Tamam; bilgi mademki pahalı, ben ödemeyi size peşin yapayım o halde ; siz bilgiyi taksit taksit verirsiniz:)olur mu?
Ne diycektik; hımm… evet ;

“Doktor abi ,doktor abi, doktor abi” oldu mu?:) :)

muhteşem turunç dedi ki...

Güzeeel öhöm öhöm...Her dr mesleğinin ilk yıllarında dediğin gibi bir litmann stetoskop alır. Bazıları hızını alamaz birde ophtalmoskop alır. Bu aletin içinde kaşık şeklinde bir ayna ve birde ucunda minik ampul olan ucu kıvrık cubuklar vardır. Bu dediğim malzemeleri dr olan kardeşinden temin edebilirsin.(nede olsa senın kardeşin o nedenle muhakkak almıştır:)Unutmadan söyliyeyim ben de almıştım:)))

d.m.t dedi ki...

Ablama sordum ama yokmuş. Meraksız şey almamış bir oftalmoskop :)
Diyorum madem ki siz de bu alet varmış bize gösterebilirsiniz. Doktor abi!!!

Şaka bir yana ışık arılara zararlı olabilir. Ben geçen sene bu zamanlar kovanın girişinden ; tepe lambasıyla arılara bakmıştım. Salkım aşağı kadar uzuyordu. Biraz sonra parlak ışıktan rahatsız oldular ve kıpırdanmaya başladılar. Birkaç tanesi de uçtu!
Sonradan anladım ki soğuk havada salkımdaki arıların gözüne parlak ışık sıkmak hiçte “parlak” bir fikir değilmiş hehehe :)

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Sizde ışığı biraz kızartın.Amacınıza daha rahat ulaşırsınız. Hem fikir de de parlama olmaz.-:)

Adsız dedi ki...

güzel fikir , sanırım termal kamera ile daha iyi sonuçlar elde edilinir