29 Ocak 2009

Ocak Ayında Kontrol!

Allah rızası için yapılan iyilikler söylenmez! Söylenirse de değerini kaybeder. Böyle gördük böyle bildik.
Ancak günümüz koşullarında kişilerin birbirlerinin yaptıklarından en azından haberdar olması lazım ki; belki bizde onlardan etkilenip bir şeyler yapmaya karar veririz.

Bütün bunları neden anlattığıma gelirsek; yakın zamanda Filistin de büyük acılar yaşandığını biliyorsunuz…
Kime sorsak aynı duyguyu paylaşıyor ve buna sebep olanları lanetliyor; bazı malları boykot ederek destek vermeye çalışıyor. Hiçbir şey yapmamaktan iyidir elbette.

Ancak; bu durumdan mağdur olan insanların, manevi desteğin yanı sıra maddi olarak ta desteğe ihtiyaç duyduğunu biliyoruz (ilaç olsun gıda olsun giysi olsun yada her neyse)
Bizzat oraya yardım götürecek imkanımız yok! Ancak buna yardımcı olan pek çok dernek var. Sitelerine girince online bağış imkanı da var. Bende bağış yapmayı düşünüyorum ancak hesapta bir sorun oluştu ve internetten para gönderemedim.

Neyse bankaya gittim ve üç ayrı derneğe Filistin için bağışta bulundum. Banka görevlisi oldukça ciddi biçimde “Siz öğretmen misiniz? “dedi.
Böyle düşünmekte haklıydı ; ancak okulda toplanan paraların yardım derneklerine yatırıldığını görmüş; benim bağışımın bireysel bir hareket olacağını düşünmemişti!

İnanın insan olarak çok üzüldüm; yeri geldiğinde mangalda kül bırakmayan bizler neden konu paraya gelince bu kadar ketum oluyoruz?
Bize bu nimetleri veren; elbet istediği an onu bizim elimizden alabilirde.
Bu gün o insanlar yardıma muhtaç ve bizim; az veya çok elimizden ne geliyorsa yardım etmek üzerimize borç.

Cömertlik çok güzel bir vasıftır, ve Allah rızası için verilen şeyler eksilmez aksine bereket olarak bize geri döner.
(not: Ziraat bankasına gittiğiniz zaman havale masrafı ödemeksizin pek çok derneğe bağışta bulunabiliyorsunuz!)
Evet bu konuyu da araya katıştırdıktan sonra gelelim ocak ayında kontrole :)

Kovanları açıp kapayanları gördükçe benimde deliliğim tuttu ve küçük kovanımı açtım. Normalde bu mevsimde böyle bir şey yapmam(yapamam) Ama dediğim gibi güzel havalar beni çarptı herhalde:)

Bu kovana arı silktiğimde neredeyse bir avuç arı vardı. Şimdi yaşaması mucize İnşallah bahara kat atacağım:)

Çerçevelerin ölçüsü bir karışımdan az büyük. Bu arada ne kadar cesur olduğum gözükmekte. Ufaklıkları çıplak elle değil ama muayene eldiveniyle açabiliyorum:) Benim için süper bir gelişme. Diğer kovanları kalın eldivenle açıyorum çünkü !

Tabii şu anda üzerimde maskede var onu görmüyorsunuz:)

İki dış çerçeveyi çektim.Bal stokları hemen hemen hiç ellenmemiş diyebilirim.

Üzerindeki besleme kutusunu aldım ve başka bir kutunun içine bal koyup onu tepe taklak kovanın üstüne koydum.Böylece daha az üşürler diye düşündüm bilmiyorum artık!

Sonra hızımı alamadım normal kovanlara geçtim. Birer çerçeve böldüğüm, aynı kovanın bir sağını bir solunu paylaşan iki aileyi açtım. Önlerinde mum kırıntıları vardı. Açmı kaldılar diye düşündüm. Onlarında bal stoğu hemen hiç ellenmemiş. İkisinde de az bir yerde kapalı yavru vardı.

Bu bölmenin üzerine koyduğum bezi nasıl propolisle kapladığı gözükmekte. Resmen propolis yığınağı!

Sonra buda yetmedi çok fazla hareket olmayan bir kovanı açtım. Durumunu merak ettim. Göbekte günlük yumurtalı gözler gördüm. Bal stoğu yerinde.

Hatta sanıyorum ki bu bal mevzusunu ben fazla abarttım. Arılar bu balları yemezlerse yavru yapacak yeri biraz zor bulurlar! Buda yanlış bir uygulama.
Arıların kış salkımı yapması için çerçevede boşluklar olması gerektiği söylenir; ben aç kalmasınlar diye bloke çerçeveleri kovanlara verdim. Kovanların bazıları mum kırıntısı atıyor ki açlıktan değil yer açmak için tırmalıyorlar!

Havalar mevsim normallerinde değil. Buğday tarlaları yağmur ve güzel havadan çoşmuş vaziyette. Ağaçlar kabarma yapmış arılar yavruya başlamış. Henüz ocak ayındayız? Eğer hava böyle giderde sonra iyi bir ayaz yaparsa meyve falan hiçbir şey kalmaz. Ne yapalım bizde kalanlarla idare ederiz:)

Kovanlarımın giriş delikleri oldukça açık konumda. Nem olmasın diye havalandırıyordum. Şimdi yavru başlamış daraltayım mı; daraltmayım mı karar veremedim?

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Bloke olmuş ballı çerçevelerden olumsuz durum olur düşüncesine kapılmamanızı tavsiye ederim, olması gereken de o zaten. Yavru üretimine geçtikten sonra bunların yerinde yeller eser :)

Hep derim her sene aynı şeyleri diyoruz, mevsim normallerinde değil diye, aslında mevsim en normallerinde de aldanıyoruz, baharın ucu göründü.

Kolay gelsin...

muratakın dedi ki...

Demet Hanım:
Banka görevlisi size "siz öğretmenmisiniz".demiş sizde evet deseydiniz,pek yalan söylemiş olmazdınız.
Algılama ve pratik zekanızın öğretmende olması iyi özelliklerinden birisi.
bakıyorum dolduruşa geliyorsunuz kalın eldiven, ince eldiven derken eldivensiz bakım yapacaksınız, boş verin canınıza yaktırmayın

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

demet hanım,

filistine gösterdiğiniz duyarlılığa teşekkür eder Allah kabul etsin diyorum. Sizi yazılarınızdan tanıdığmız kadarı ile böyle bir yardımı gösteriş olarak yapmadığnızı biliyorum. Ayrıcı bahsettiğiniz gibi çoğu halkımız bankalara gidip yardım yapamıyorlar ama ben bildiğim kadarı ile çoğu kardeşlerimiz gerek camilerde ve gerekse yardım derneklerinin kurduğu banklarda yardım ettiler ve ediyorlar.Tüm halkımızın bu gibi durumlarda duyarlılığı göğsümüzü kabartıyor. Allah yardım edenlerden razı olsun.

arı konusuna gelice ,
yavrulu kovanlarınıza daraltma uygulayıp uygulamamanıza sanırım ustalar cevap verecekir. Ben sadece kayıpsız olarak kıştan çıkıp, çıtalarınızın balla dolduğu bir sezon dileyebilirim.

d.m.t dedi ki...

Cuma namazından sonra açılan yardım sandıkları hep çok hoşuma gider!
Her hafta bir camii inşaatına veya yardıma muhtaç bir bölgeye yardım toplanır. Ama ben Cuma namazlarına katılmadığım için gelen duyumlarla idare ediyoruz:)
Allah samimiyetle yardım edenlerden razı olsun!