5 çerçevelik kovan sıkışmıştı onu normal kovana aldım.
Araya bir ham; dış tarafa da iki ham koydum. Aradaki ham petek ;kapalı yavrulunun içinde.
Dıştaki hamlar ise dalak olayına girişmesinler diye! Çok isterlerse petek işlerler. Hava sıcak olduğu için arıyı sıkıştırmama gerek yok!
Dıştaki hamlar ise dalak olayına girişmesinler diye! Çok isterlerse petek işlerler. Hava sıcak olduğu için arıyı sıkıştırmama gerek yok!
Tahmin ettiğim üzere çoğu kovanda yavru durumu besin stoğunu aşmış gözüküyor. Erkekler dışarı atılmış ve atılmakta! Zavallı erkekler ne yapacaklarını bilemiyorlar; şimdiye kadar hep hazır yedikleri için:)
Yavru-besin dengesinin bozulması arıları biraz strese sokmuş gibi! Ayçiçeklerine henüz var! Aklımda olan planı uygulamaya geçirdim. Şerbetle uğraşacak zamanım yok! (Şerbet dediysem şeker şerbeti değil zaten!Olsa olsa bal şerbeti olur)
Yarımşar kilo kadar kristalize balı besleme kutularına doldurdum. Bir abimizin dediği üzere "maksat ağızları oynasın" yani arı boş kalmasın :)
Yağma olabilir mi? diye biraz tedirgin olsam da benim arılarım yapmaz öyle şey deyip arkama bakmadan yola devam ettim (arkama baksam hiç gidemiycem:)
Yaklaşık bir hafta sonra (dün) baktığımda ballar elbette bitmiş; gitmiş! Polen gelişi güzel! (Nektarda geliyordur elbet ; ayrıntılı bakmadım henüz!)
Çocukken komşumuzun bahçesinde haşhaşları vardı. Çok güzel çiçek açarlardı.Ama renkleri neydi hatırlayamıyorum. Tek bildiğim haşhaşların kocaman çiçeklerinin olduğu!
Bir ay önce aklıma geldi: Çiçek olarak haşhaş ekeyim ama tohumu nerden bulabilirim?
Bir ay önce aklıma geldi: Çiçek olarak haşhaş ekeyim ama tohumu nerden bulabilirim?
Baharatçıya gidip haşhaş tohumu aldım( hani böreklere çöreklere konuyor ya! Oradan alaka kurdum!)
Baharatçının tohumlarının çıkacağına pek ümit vermiyordum açıkçası!
Baharatçının tohumlarının çıkacağına pek ümit vermiyordum açıkçası!
Tohumlar çıkmışta çiçek bile açmış:) Haşhaşların rengi ise böyle eflatun çıktı! Ve ilginç bir şey daha çiçeklerin ömrü 1 gün ve kokusuz!
Sonuç haşhaş ve polenciler!
Bu yıl edindiğim ezan çiçeği! Bu sarı çiçeklerin ömrü 12 yada 15 saat. Çiçek akşam olunca açıyor; ertesi gün öğlene kadar! Sonrasında solup gidiyor. (Üzerinde nokta nokta görülen şeyler küçük böcekler)
Sabahleyin arının nektar almak için; burnunu çiçeğin içine soktuğunu görebiliyoruz. Bir kökte aynı akşam 20- 25 çiçek açıyor! Ertesi gün öğlene varmadan çiçekler ölüyor.
Bitki akşama kadar; bir o kadar yeni tomurcuk yetiştirip yeniden çiçek açıyor!
Sabahleyin arının nektar almak için; burnunu çiçeğin içine soktuğunu görebiliyoruz. Bir kökte aynı akşam 20- 25 çiçek açıyor! Ertesi gün öğlene varmadan çiçekler ölüyor.
Bitki akşama kadar; bir o kadar yeni tomurcuk yetiştirip yeniden çiçek açıyor!
Bu yıl marketten tohumunu aldığım kaliforniya gelincikleri!
Çiçek açmışlar!
Arılar; bildiğimiz gelincik gibi polen topluyorlar!
Aslında anaç kaktüsümün kafa büyüklüğü kavun ebatına kadar ulaşmıştı! Ama geçen kış kocaman saksıyı içeri almakta gecikince dondu gitti!
Normalde anaç; aynı anda 10 tane çiçek birden açıyordu ! Ne yapalım; bunun için elimdeki yavruların büyümesini beklemem lazım!
Sizi birisinle tanıştırmak istiyorum. Adı "orakçı" ! (Normalde elime almam; siz göresiniz diye aldım:)
Hasat örümceğide diyebiliriz. Uzun bacakları olan ağa yapmayan; yuva kurmayan bir örümcek. Karın ve gövde kısmı birbirinden ayrı değil!( birleşik diyelim)
Çoğunlukla akşam üstü telaşlı telaşlı toprakta dolaşırken görüyorum. Bu tür orakçı örümcekleri yerdeki küçük böcek ve kenelerle besleniyor. Sizde mutlaka bir yerlerde görmüşsünüzdür. Bazı türleri daha ince gövdeli ve dahada uzun bacaklı oluyor! Mevsim itibari ile bu örümceklerin ergin olduğu zaman! Kışa hepsi ölecek; bahara yumurtalardan yeni yavrular çıkacak!
6 yorum:
Demet Hanım,
Yazılarınızı edebi eser okuyormuşcasına okuyoruz; gelin şu haşhaşları sökün. Nasıl olsa çiçeğini de, polenini de gördünüz. İsterseniz gelecek yıl, ilgili yerlerden izin alıp bol bol ekersiniz, biz de gözlemlerinizi huzur içinde paylaşırız. Hep mutlu ve huzurlu kalın. Selamlar... Ecz. M. Cahit Sümer /Amasya sumerecz@hotmail.com
Enteresan bir durum!
Haşhaşın kötü amaçlarla kullanıldığını biliyoruz ancak ayrıntısını bilmiyorum; neyse!
Cahit bey; madem ki konuyu açtınız söyleyeyim: Ben düşünmüştüm ki; bu satılan haşhaş tohumlarının çimlenme kabiliyeti (kötü kullanıma karşı) bir şekilde ortadan kaldırılmıştır(ısıtılarak; şoklanarak falan)
Aldığım tohum 25-30 gram bir şeydi. Olurda tohumlar sürmezse hepsi ziyan olmasın diye bir çimdik haşhaş tohumunu peçetenin içine koydum ve orada çimlenmesini takip ettim. Sonra çimlenen tohumları ektim.
Haşhaşlarım 10 kök falan! Öyle sandığınız gibi dönümlerce değil :)
Dediğiniz gibi; tarımsal amaçlı ekecek olursak iznimizi alırız elbette!
Uyarınız için çok teşekkürler iyi çalışmalar:)
Merhaba Demet kardeş ben Bolvadin/Afyonkarahisar'lıyım haşhaş ekimi izne tabidir biride binide birdir kanun senin iyi niyetle ektigini bilmez tarımsal amaçlıda olsa izne tabi sen anladıgım kadar Edirne de ikamet edersin zaten oralara devlet izin vermez kötü niyetli kişiler şikayet edebilirler zaten kapsüller oluşmuş dost kardeş tavsiyesi kökleri imha edin maksadım korkutmak degil selamlar
Benim eniştemde Kütahyalı! Kütahya da haşhaşlı pide yemiştim tadı çok güzeldi!!!
Burada haşhaş üretimi yapıldığını hiç duymadım!İstenirse izin alınabilir herhalde!
Kökler imha edildi; bilginize!
Demet hanım merhaba
Sizin çevrenizde yabani hint keneviri olduğuna eminim.
Sarı veya beyaz çiçek açıyorlar kokusuda güzel.
Birde onlardan yetiştirip fotolasınız
da bizde görsek:)
Kardelen kesin onları severek yer:)
Ne demek; değerli izleyicim:)
Siz isteyin ben hemen bulurum...
Yabani kenevir; Aramaya başladım bile; ama sakın başıma iş açılmasın ha?
Yorum Gönder