09 Nisan 2015

Elbet yine bahar gelecek

Bismillah. Selamlar cümlenize.
Bugün sağı solu karıştırırken bebeklik patiklerim geçti elime. Ablam benim için örmüş. O kadar küçük ki değil onun içine bir ayak sığdığını düşünmek onu şişle örmek bile imkansız olmalı. Ama olmuş işte ben bu patikleri giyecek kadar minicikmişim. Masum günahsız tasasız.

 Gün geçtikçe ayaklar büyüyor:) akıl artıyor, özgürlük artıyor, sorumluluklar artıyor ve en önemlisi günahlar artıyor. Varlığa sabretmek yokluğa sabretmek hastalığa sabretmek sıkıntıya sabretmek günaha karşı koymak sevaba destek olmak zor yahu. Hayat zor imtihanlar zor. Sizi bilmem ben zorlanıyorum ne saklıycam.

 Bu siklamen sevdiğim birinden hediye gelmişti.Üç aydan fazla oldu. üstünde sayılı çiçek vardı geldiğinde.

 Şimdiki durumu yüzlerce çiçek açtı, dökülen çiçekleri saymıyorum bile. Her gören, "bu çiçeğin sevgiyle beslendiği belli! Öyle olmasa çoktan ölürdü" diyorlar. Sevgi olmadan yaşayan bir canlı gördünüz mü? Ben gördüm. Tam karşınızda duruyor.

 Güneş tutulması Edirne den görüldü. İlk baştan bulutluydu hava sonra açıldı. Bu resim tutulma anında çekildi. Ben röntgen filmiyle baktım. sağlıklı mı sağlıksız mı boşverin şimdi.

 Sonrasında yine bulutlandı.

Nasip kısmet öyle birşey ki İstanbul da o kadar beklediler ama güneşi göremediler. Değil tutulmayı görecekler:) peh. Kader.... ister inan ister inanma!

 Bu yıl yağmur çamur. yağmur yağmur yağmur. Tam depresyonuma iyi geliyor bu bulutlu havalar. Süperim süper.
 Havalar düzeldi diye çiçekleri dışarı çıkarmıştım. Misafirler gelecek ortalıkta kalabalık yapmasınlar dedim. Hava bir ayaza çekti ne olacak bilmiyorum. Bir yanda yaktığım odunlar bir yanda kaktüslerim. Odun soğuk havayı kaktüs sıcak havayı temsil ediyor:) tam zıtlık.

 Arada güneşli bir gün olmuştu,

Şu hayvanlarda olmasa ben kısa devre ederim. Her akşam yemeklerini yedikten sonra onları bir güzel seviyorum. Vücudumda acayip elektrik var. elimi dokunduğum eşyalar beni çarpıyor.

 Arılara ilk olarak on gün önce bir kek yaptım. beş kilo şekerden. Amitraza da o gün başladım. Çok erkenciyim biliyorum. söylemenize gerek yok. Ben ki ocak  ayında arıya kek veren bir insandım. nerden nereye.

 750 gr kovan başı verdim.

 Bunu da dün verdim yine 750 gr kovan başı. kimi yemiş kimi yememiş daha. kovanlar değişmediği için çok nemli içlerinden su akacak nerdeyse.

 Hava yağmurlu ve soğuk .

 Kar yağsa yağacak. Kömürüm bitti. Para vermeyim odunla idare edeyim , önümüz yaz dedim:) Poyraz fırtınası var. heh

 Hımm. Bu da kavanozun içinde vardı 2 parmak kadar atmaya kıyamadım. arılara verdim.

 Yeğenim almış. ben tatmadım. çok baharatlı sanırım. Arılar bayılmıştı. bire kadar yaladılar. Nerden bileyim kuvvet macununu yiyince erkeklerin geleceğini?

 Bu sabah kovanın önünde gördüm. Birkaç tane erkeği atmışlar dışarı. Donmuş garipler soğuktan. Kıyamam onlara. ben çok seviyorum erkek arıları. tombikler kocaman gözleri var iğneleri yok ağır kanlılar. Allahın kulu be.

 Bahçe bir sıcağı bekliyor. sıcaklar artarsa ottan arındırmak mümkün olmayacak inşallah o günleri göreriz.
 Gülleri geç budadım derin budadım daha süremediler.

Bu çömlekler çok eski 50-60 yıllık . Bende içlerine dam koruğu ektim. Maksat muhabbet olsun.

Annem bir ameliyatta gözünden geçirdi. Bunlarda geçmiş olsun çiçeği. Geçti geçti hamdolsun. Ama damlalar hala devam ediyor. Artık rüyamda damla görüyorum. iki hafta daha devam edecek.
Daha neler neler oldu anlatıcam inşallah biraz kendime geleyim hele. Allaha emanet olun.

8 yorum:

Özgür Esen dedi ki...

Merhaba Demet Hn,

Annenize geçmiş olsun, Allah'dan acil şifalar dilerim.

Şarkıda söylendiği gibi "Herkesun bir derdi var, durur icerisinde" Hayat tabii ki zor. Ve herkese öyle. Ancak ayaklarımız büyürken büyüyen diğer bir şey de bu zorlukların üstesinden gelme gücümüz.

Siklamen çocukluğumun geçtiği yerde kendiliğinden büyürdü. Onu toplayıp, almak için ayağımıza kadar gelen çiçekçilere satardık. Bu yüzden mevsiminin gelmesini iple çekerdim :)

Arılara neden Ocak ayında kek veriyordunuz? Polen stokları mı yetersiz oluyor? Amitrazı organik asitlerle varroa mücadelesine geç kaldığınız için mi verdiniz?

Bu yıl kış oldukça sert ve uzun geçti. Ama güneşli günler yakındır. Kovanların önünde ballıbabalar ne güzel de görünüyorlar. Sanırım baharla beraber arıları ilk selamlayan çiçeklerden, henüz diğerleri ortalıkta yokken bunlara her yerde rastlıyorum.

Bal arılarınızla eşek arılarınızı kanka yapmışsınız :)

HB dedi ki...

Allah'ın kulu, özletme kendini.

MURAT AKIN - ARICI dedi ki...

Sayın Demet Hanım:

Yarı yıl geçmiş artık fırçayı hak edecesin galıba.

Sizi bir çok durumda örnek gösteriyorduk artık olamıyor.

Gelelim uygulamalara önce geçmiş olsun demek ki mazeretiniz varmış.

Kek çok yumuşak olmuş gibi.

Çiçekleri görünce baharın geldiğini anladık ve sizin de kış tembeliğinden kurtulduğunuzu.

O kuvvet macunu kaynamış şekerlerle yapılır arılara verilmez.

O patikleri iyi saklayınız ilerki yıllarda daha anlamlı olacaktır.

Geri kalanı sonra yazılacaktır.

İyi günler.

d.m.t dedi ki...

Sağolun Özgür bey. Eskiden mevsimler daha başka geçiyordu. Kış tam kış yapıyordu. Kar buz yerinde.

Şubat dedi mi bize göre bahar gelmiş demekti. Arılar yumurtayı atmış oluyordu. onları hızlandırmak içinde katı besleme yapıyorduk. Ben hep bal verirdim kovan başı birkaç kilo; beni bilen bilir. Arıdan balı kısırganmam.

Son yıllarda kış kışlığını yapmıyor. Hep bir sonbahar havasında geçiyor. sürekli yağmurlu kar bile yağmıyor. Mevsimlerde bozuldu ne iş bu iş.

Polen eksiğini kekle gidermek gibi bir düşüncem olmadı:) Bu yıl bu kovanlara hiç besleme yapmadım. nasıl oğul verdiler hiç beslemedim. Sonbaharı da kışı da kendi hallerinde geçirdiler. Allaha emanet ettik öyle yani.

Amitraz kolayıma geldi ondan öyle davrandım. Hiç ilaçlama yapmamaktansa zararlıda olsa ilaçlama yapmak daha iyidir. Yoksa varroalar yavruları kemirip bitirecek:) Bakıcan arı kalmamış ortada:)

Ballı babalar baya çok; hindibalar da ama arılar faydalanamıyor soğuktan.

Allahın kulu; sık muhabbet tez ayrılık getirir. Özlenmekte güzel sağolun.

Murat hocam kek sulu doğru.sizin sulu kek tarifinizden. Ama ben biraz balı fazla koydum. 5 kilo pudra şekerine 1,5- 2 kilo bal 2,5 su bardağı su:)

Mesir macunu zararlı mı bilmiyordum. Kaynamış sa verilmez elbet . Zaten arılara vericem desek herhalde paramız yetmezdi:) ben ziyan olmasın demiştim arkadaşlar beni örnek almasın:)

Sağolun selamlar.

MURAT AKIN - ARICI dedi ki...

Sayın Demet Hanım:

Kekin tarifini ben verdim ama çorba gibi olacağını düşünmemiştim.

5 kg pudra şekeri için koyduğunuz bal fazlasıyla yeterliymiş, suya gerek yokmuş.

*******************************
Bizim kara kediler oraya nasıl varmışlar diye düşünüyorum.

İyi geceler.

d.m.t dedi ki...

Estağfirullah sanki, ben birebir uygulamışım tarifi de sizin tarif mi hatalı oldu? Hem hata diye birşey yok. Sulu katı diye bir şey dedim mi ben. Ne güzel işte daha yumuşak daha rahat alırlar bende onu düşündüğüm için su kattım zaten. Çerçevelerin üstüne koyacak olsaydım su katmazdım. Hem çorba gibi de olmadı:) Hatta ikinci posta kek yaptım onuda aynı tarifle yaptım.

Hava soğuk ve yağışlı. Kek arıları suya yakar değil mi? Su almak için dışarı çıkmak zorunda kalırlar. o yüzden yağışlı havalarda şerbet tercih edilir ( bahar gelmişse) sulu olması iyi oldu kekin. İyidir iyidir.

Kedidir kediii. Bir kara baba vardı. bizim kedide değil di ha! Gelir giderdi bayramdan bayrama. Bir sürü kara kedimiz oldu sayesinde:) sonra vefat etti sanırım. 5-6 aydır görmüyoruz. Yaşlıydı zaten. Hayat ne kadar acı. Ama güzel olan soyunu devam ettirecek yavrular nasip etti ona Allah, kendisine benzeyen kapkara yavrular. Bana da nasip eder inşallah; cümle isteyen müslümanlara da nasip etsin soyundan temiz evlatlar.

Murat Çakır dedi ki...

Demet hanım, siz blogu güncellerseniz, ben de beyazkovanı güncelleyeceğim. :) gelin karşılıklı mutabakat yapalım.

d.m.t dedi ki...

Sağolun, isminiz yazmıyor.Her yeni gün elbet doğacak; gecenin bir sabahı olur mutlaka.

Büyükşef:) Siz hep büyükşefsiniz beyazkovanın şefi; bizim şefimiz!Size hürmetim her zaman başkadır.

heh:) bana güvenmenizi pek tavsiye etmem; şu aralar ben bile kendime pek güvenmiyorum:) Adımız güvensize çıkacak bak şimdi.

Evelallah bir müslümana verdiği sözde mutlak güvenilir bende söz verirsem tutarım. Şu ara söz vermekten kaçıyorum sadece:) selamlar