27 Temmuz 2009

Ne olduğunu bilen var mı?

Çiçek böcek; bilumum canlılara özel ilgim olduğunu biliyorsunuz! Çok sayıda fotoğraf çekiyorum. Bilgisayarda binlercesi var!
Ama düzenleme yapmadığım için aradığımı bulmam neredeyse imkansız! Bu yüzden fotoğrafları çektiğim gibi göstermeyi tercih ederim.
Bu akşam ezandan sonra çektiğim görüntüleri (fırından yeni çıkmış sıcak ekmek havasında) yayınlıyorum.

Bu böceğin ne olduğunu bilen var mı? Düşünün bakalım!

Ben çok şanslıyım; pek çok arkadaşım bu böceğin sadece adını duymuş şimdiye kadar:)

Cevabı veriyorum: Bu bir dişi ateş böceği!!! Gündüzde görsem mutlaka tanırım; ama karanlıkta poposun da yanan ışıkla görmemek imkansız.
Erkekleri kanatlıdır ve uçar. Ve yine gördüğüm kadarıyla dişiler sürekli ışık yakarken; erkekler ışıklarını yakıp söndürür!
Gündüzleyin nemli yerlerde bitkilerin toprağını kabartırken dişileri çok rahat görebilirsiniz. Uçamazlar ve larvaya benzerler.

Bununla ilgili bir hatıram var: Bir gece yatmak üzereyim; ışığı söndürdüm. Baktım ups in önünde yeşil bir ışık parlıyor (ups: bilgisayarın kesintisiz güç kaynağı) Işığı yaktım baktım; bir dişi ateş böceği! Nerden gelmiş nasıl gelmiş?

Ama sebebini biliyorum; benim ups’in (çalıştığına dair) üstünde bir ışık var ; aynen fosforlu yeşil bir renk. Dişi ateş böceği bu ışığa; erkek ateş böceği olduğunu düşünerek gelmiş!!!
Seni gidi seni !!!Yakalayıp bahçeye atmıştım kendisini:)

Ancak (sokak ışıkları ve ev ışıkları gibi) yapay ışıklar onları da etkilemiş olacak ki; son yıllarda sayıları oldukça azaldı.

Işığının resmini çekmek istesem de karanlıkta bir türlü başarılı çekim yapamadım. Işık altına getirince zaten böceğin ışığı gözükmüyor! İdare edin:)

Erkek ateş böceği resimlerimi göstermek isterdim ama nerede bilmiyorum ; bahçede görürsem onu da çeker yayınlarım.

Gündüz başka alem gece başka!

Havanın kararmasıyla avlanmaya çıkan bir ufaklık! Tam ufaklık ama. Şeker niyetine yiyesim geliyor:)

O kadar küçük ki ! iki parmak arasında tutabiliyorum.

Sonra sevilmekten hoşlanmayan bebekler gibi başını arkaya itmeye başlıyor. Klasik kurbağa davranışı:)Bırak beni diyor!!!

Ben adamı yakaladım mı o kadar kolay bırakmam bir kere! Belkide kurbağa prens'sin ne malum?
Kıyamam sana; hadi git bakalım:) Bol bol sivrisinek yakala!!!

8 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Demet hanım son doğu anadolu gezinizden bizlerle paylaşabileceğiniz hiç izlenim ve anınız yokmu?Çevreye araştırıcı gözle ve dikkatlice baktığınızda değişik ve ilginç hayvanlar ,bitkiler görmek mümkün hepsi birer şahaser anlayabilene,her canlının tabiatta değişik fonksiyonu var,onlar olmayınca bazı değerleride maalesef kaybediyoruz.İyi çalışmalar kolay gelsin,sevgi ve saygılarımla

Mehmet Gündoğdu dedi ki...

bu ateş böceğinin uçanıda var bizim yörede adına cırambilik derler

d.m.t dedi ki...

Ziyaretimizden mutlak paylaşılacak birşeyler var:)
Siz istemesenizde bir iki gün içinde bir yazı yazacağım Urfa hakkında (nasipse).

Her zaman ve durumda dünyaya güzel bakan gözleriniz var!!! Hep böyle kalın İlhami bey! Bizden de sevgiler:)

Ateş böcekleri uçar da bizim burada sadece erkekleri uçuyor!!!
Havalı şeyler ne olacak:)Dişiler yerde beklesin erkekler uçsun:)

Siz neler yaptınız Mehmet bey? Sesiniz çıkmıyor; yoksa ben mi duymadım?

Mehmet Gündoğdu dedi ki...

ben bu böceklerin ayrı olduklarını biliyordum
erkekler boyle işte ne yaparsın doğanın kanunu
ben buralardayım makinam bozuldu peşinden internetim gitti biraz uzak kaldım sanaldan ama yakında makinam gelecek artık güz resimleri çekeriz

d.m.t dedi ki...

:)

İlhami Uyar dedi ki...

Demet hanım ,buradaki durum bahsettiğiniz gibi peki sizinde şahit olduğunuz gibi arılardaki duruma ne diyeceğiz,erkeklerin kovandaki görevleri bitince onları ne gibi bir hazin son bekliyor,hiç düşündünüzmü,bu durumu yunanistan Giritten arıcı arkadaşımız Manos Augatakise soruyorum,diyorki,eğer ellerinden gelse bizim kadınlarda bizi bu şekilde evimizden dışarı atarlar diyor,yok daha neler.Kadın ve erkek yaradılış itibarıyla bir elmanın yarısı gibiler ,olmazsa olmaz ,eğer kırdıysam özür dilerim,iyi çalışmalar,kolay gelsin.

d.m.t dedi ki...

Olurmu öyle şey!
Adı üstünde hayvan onlar! Karadul'da eşini yiyor ona bakarsanız! Bir hanım veya bir bey eşini neden dışarı atsın ki? Sevgi ve sadakat nerede kaldı? Bizi hayvanlardan ayıran birşeyler olmalı değil mi!

Hoş! Bu zamanda; bu kelimelere pek kimsenin önem verdiğini sanmıyorum ama!Belki bizim gibi düşünenler vardır:)

HB dedi ki...

Bırak o kurbağayı elinden be...