26 Aralık 2016

Bir ben..

Cuma günü merkeze gidecektim. Yolda minibüs beklerken bu kuru ota rastladım. Küçücük bir tohum nasıl böyle dal budak atabiliyor. Yapay yapmaya kalksan olmaz emin ol.

Benim kuru otlardan biriktirdiklerim vardı. Şimdi aklıma geldi bir ara fotoğraf çekeyim. Pul koleksiyonum ve para koleksiyonumda vardı:)Çocukluktan kalma...
He değerli bir şey yoktur içinde herhalde.. Birde varmış... ne yaparız? Pul ve para koleksiyonu yapılıyor mu hala? İnanmam..

Halebe yardım yapıcam dedim ya postaneden onu yatırdım. Ay sonuna param artarsa yine yatıracağım inşallah. Yardım gizli yapılır..kim demiş. Yeri gelince açık yapılır yeri gelince kapalı yapılır. Eğer birbirimizi yardıma teşvik etmezsek ne olacak? Ha zaten bizim üç kuruşla ne olur deme. Damlaya damlaya göl olur. Ameller niyetlere göre.. Ama hiçbir şey yapmamaktan iyidir.

Ben duydukça gördükçe azar azar da olsa yapmaya gayret ediyorum. Keşke her hayırda bir kuruşum bulunsa keşke..
Sadece kedilere 20 liralık mama aldım. Bir hafta ancak yeter..  Yani faso fisoya harcadığımız paralar göz önüne alınırsa... Neden Allah rızası için hayır yaparken elimiz bu kadar titrer? Vermeye alıştırın kendinizi...
................................
...............................
...............................

Dönüşte minibüs durağında beklerken ..

Yanıma bir bulgar çift geldi ( Edirneye ticaret için sıkça geliyorlar. Vizesiz geçiyorlar sanırım günü birlik.. Yada rahat geçiyorlar )
Karı kocalar mı bilmem orasını. Bayan türkçeyi az birazcık biliyor. Dedi "kontorumuz bitti telefonunuzdan bir numarayı arayabilir miyiz?"

Baktım ne diyim insan değil mi.. Zor durumda kalmış olamaz mı.. Tamam dedim.. Ben bastım numaralara... Telefonu verdim " asım biz buradayız sen nerdesin" diye sordu.. Az konuştu sonra adresi alırmısın diye bana uzattı telefonu... Hay Allahım ya nerden çıktı şimdi bu..

"Efendim adresi söyleyin" dedim karşıda türkçe konuşan bir bey.. Valiliği biliyor musunuz.. tamam.. deveci han var orda... tamam.. orada a101 var.. tamam .. onun üstü... tamam.. dedim.. kapadım telefonu...

İyide.... gel şimdi bunu bulgar çifte anlat. Hani minibüsüm gelecek; gelmese ben götüreyim ne olacak..

Ne yapsam.. ? Anlatsam anlamaz ki nerede olduğunu bile bilmiyor bu insanlar.
Ben adresi size yazıcam dedim.. Market fişimi çıkardım onun üstüne adresi yazdım.. Bakın şimdi bu yoldan gidin.. Gittikçe de kağıdı gösterin size tarif edecekler dedim..Uzak mı? yok çok uzak değil dedim..
Bayan o kadar memnun oldu ki ellerime yapıştı. Çat pat türkçesiyle " teşekür ederim teşekür ederim.. Bizim evimiz Bulgaristan da şurada (bir yer ismi söyledi) bizede gelin.. bizede gelin"..olur inşallah dedim.. Gönderdim onları. Arkalarından baktım gitmeye çalışıyorlardı..

Allahın kulu işte senin gibi benim gibi ademoğlu..
İnsanlık herkese merhametli yaklaşmayı gerektirir ve ancak bir müslümana insan olmak yakışır.. Birilerine faydam olduğu için çok mutlu oldum.. al sana hasene:)


 Yağmur yok kar yok...

 Sabahın erken saatleri...Kırağı ve buz çekiyor hava..

 Gülün üstündeki kırağı çok yakışmış..

 Çok güzellll çoook..

Bu küpler daltonlar gibi niye dizili? Ben dizdim..Belki 60 senelik belki daha fazla yaşları. Bu küplerle ananem kimi yemek gibi et yağ gibi birşeyler gönderirmiş..Nostaljiiii.

Kastamonu dan yaş tarana gelmiş. Yahu nasibi nasılda geliyor insanın ayağına. Yengemin teyzesi getirmiş. O da bize getirmiş. Bu tarana bizim gibi kurutulmamış. Hamur halinde. ve en önemli özelliği kokusu!!! Hamuru ıslatıp süzünce içindeki otları görebiliyorsun...

Buna dorak otu diyorlarmış.. Bil bakalım ne? Dere otunun çiçekleri:) Tarhananın yoğurulması bitince son olarak içine katıyorlarmış..

 Ben tarhanaya salça kavurmayı sevmiyorum.. Ama ekşisi ve kokusu çok güzeldi.. Dorak otlu tarhana bizde yapabiliriz:) Benim neyim eksik.. Sizinde eksik değil sizde yapabilirsiniz..

 Ablam geçen gün kış karpuzu getirmiş. Canınız çekmesin ama tadı çok güzeldi. Gözünü kapa kırmızı karpuz diye ye. Hibrid olduğunu sanmıyorum. Tohumdan çıkar.

 Sobamız yanıyor çok şükür.

 İyice kızmış hali.. galiba telefonu sıcağa tuttum:( guluk...... baksana ışık saçıyor objektif ..

 Çay... Bir numaralı aşkımmm.. Henüz... bir numara heh:)

Hımm. Birde çarşıya gitmişken kendime yeni bir mesh aldım. Bu, bir yıldan beri aldığım üçüncü oldu.  2 tanesi delindi malesef. Çok kullandım demek. Koyun derisi.. geçen yılda 20 liraydı bu yılda. Ömründe bir kez dahi olsa mesh giymeli diyorlar.. bir sünneti yerine getirmiş olmak için..
Ben gerçekten soğukta çok faydasını görüyorum abdest için büyük kolaylık...sizin eviniz kaloriferliyse sorun yok tabii.. Siz anlamazsınız..

 Mutfak penceresi.. Dışarda aslan ağızları duruyordu..

 Külhan cama alışıp saksıları ezince kaldırdım..

 Külhannn. Rengi küllü olduğu için bu adı koydum. Aslında daha yavru ama maşallah biraz fazla büyüdü kerata...

Ohhh yazımı yazdım şimdi bir lokma yapacağım canım çekti yanına da çay ve peynir...Allah olmayanlara da nasip etsin..

6 yorum:

Mehmet Akpınar dedi ki...

Hayırlı olsun efendim

d.m.t dedi ki...

Allah razı olsun.. selametle

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Demet Hanım.

İnsan olmak....

Hiç kolay değil...Hele ki şuan ki zamanda....

Bazen hayvanlar için yaptıklarının abartılı olduğunu düşünmüşümdür ama saygı duymasını da bilmişimdir.

Keşke hepimiz duyabilsek....

Irkı , milleti , dini vesair her bir tanımlamadan arındırabilsek te sadece insan olduğu için yardım edebilsek...

Yazacak çok şey var ama ...zaman sıkıntılı....

Onun için...

Herşeye rağmen insan olmaya devam...

SLM ve Muhabbetle...

d.m.t dedi ki...

Benimde şu an söylemek istediğim tek bir şey var. İnsan karşısında bir rol model göremeyince ne yapacağını bilemez ya.. kimi örnek alsın kendine..

Efendimiz Muhammed (sallallahu aleyhi vesellem) İnsandı bizim gibi. İçimizden gönderildi.. bize örnek olsun diye.. Ve insanların en mükemmeliydi.

İnsan mı olmak istiyoruz?

O ne yaptıysa nasıl davrandıysa onu yaptığımız an sorun çözülür.
Onun gibi yaşamak imkansız evet..sahabeyi kiram gibi yaşamakta imkansız gözüküyor.. şu an benim için... ama onların gittiği yolda bir kum tanesi olmak? İşte o imkansız değil...

Çabalamaya devam.Selametle

Unknown dedi ki...

Demet hn merhaba
Bloğunuzu iki yıldır severek takip ediyorum
Başarılarınızın devamını dilerim
Bir istirhamımız olacak
Elinizde ki kış karpuzu tohumunuzdan ücret kargo alıcı olarak bana ulaştırmanız mümkün mü
Çok uzun zamandır tohum takas siteleri ile iletişime geçtim fakat hiçbir sonuç alamadım sizden ricam elinizdeki kış karpuzu tohumunuzdan bana mümkünse göndermeniz
Ve elinizde hibrit olmayan atalık başka tohumlarınızda varsa eğer gönderebilirsiniz çok sevinirim sizinle nasıl iletişime geçebilirim özelden?

d.m.t dedi ki...

merhaba size de hülya hanım.. kusura bakmayın..bir adres verirseniz gönderirim inşallah.. karpuz tohumu ve biraz domates tohumu var.. diğer sebze tohumları kaybettik malesef..siz yazın adresi ben burada yayınlamam..