22 Nisan 2009

Ayçiçekleri ekildi!

Selamlar;
Mevsim itibari ile bizlerde yoğun bir koşuşturma içindeyiz. Buğdayların gübresi; yaban otu ilacı derken ayçiçek yerlerinin hazırlanması ve ekilmesi; bu süre zarfında abime asistanlık yapmak:) Fidan alımı; ekimi falan derken…Birde bu arada kovanlarımın olmayan katlarını yapma çalışması! Kafamızı kaşıyacak zaman yok:)

Şu anda çok güzel yağmur yağıyor! Umarım bizim gibi; diğer çiftçilerde ayçiçeklerini toprağa ekebilmişlerdir.

Abim daire testereyi kullanmama yasak getirdi. “Parmaklarını kesersin! Beraber çalıştırırız; sakın tek başına çalıştırma” dedi.
Emir büyük yerden olunca; istersen çalıştır:)

Bende dekupaj testeremle koyuldum işe. 2 cm lik kavak tahtalarından kendime 5 tane kat yaptım. Biraz Kırkyama işi gibi oldu ama; önemli değil!

Evet ballıkları dışarı yaptırabilirdim ancak istemedim.
Müsait vakitte doğru düzgün tahta alıp; katlarımı kendim yapmak isterim. O zamana kadar elimizde ne varsa onu kullanacağız!

Her zaman dediğim gibi çıkma malzemeyle iş ancak bu kadar olur! Ama önemli olan içine çerçeveyi koyunca problemsiz girip çıkması ; kuluçkalığın üstüne tam oturması; birde kapağın kapanabilmesi ! Bu problemler oluşmadığına göre bundan iyisi can sağlığı!

Bu arada yaptığım ballıkların önüne matkapla delik açtım! Bal zamanı gelince bu delikleri açıp arıların buradan girip çıkmasını ve hava almasını sağlayacağım. Bir yerde bu uygulamayı görmüştüm; nerede gördüğümü unuttum:)

Bu kovanların alt bölümünüde ballıktan yaptığımı görebilirsiniz. Ballıkların altını kapatıp kovan problemine geçici çözüm bulmuşum:)


Ballıkları yapmamla birlikte kovanların ikisi hariç hepsine kat verdim.

En son anasını alıp birleştirme yaptığım kovanım tam anlamıyla çoşmuş. Kovanını değiştirdim ve kat verdim.

Kovanın içinde kalanları silktim. İçeri girmeye çalışıyorlar; bildik manzara:)

Evet burada benim yaptığım ballıkların iç kısmını görüyorsunuz. Üste kapalı yavrulu iki çerçeve çekiyorum ; aşağıya kabarmış iki çerçeve veriyorum. Çuvalla da z şeklinde kapıyorum. Çuvallı halde gözükmüyor çünkü fotoğraflamayı unutmuşum:) Temel petek neden vermiyorsun denebilir. Henüz çerçevelere petek takamadımda ondan!!!

Bu arada eşek arıları da boş durmamış.Kovanların üzerine koyduğum kiremitlerin altına yuvasını kurmuş hemde iki koloni. Biri sağda biri solda! Bizede böylesi yaraşır!

Yumurtalar atılmış!

Bu da kovanların altındaki bir tuğla! Dikkatli bakınca onunda içinde yuva yaptığını görüyoruz! Fazla uzağa gitmeye ne gerek; ekmek elden su gölden!

Yavruların üzerinde beklemede! Ancak...
“Ev üstüne ev kurulmaz” demişler. Bu eşek arıları tez vakitte oradan gidecek!

İstemeden anasını öldürdüğüm kovan da 9-10 tane ana memesi vardı. Burada güzel ve büyük bir ana gözü görülmekte!

Oğula gideceğini düşünmesem de tavsiyeler üzerine 3 memeli çerçeve; üç ayrı yere kondu. Analar yumurtlamaya başlayınca fazlalık anaları yedeğe ayırmak ve böldüğüm kovanı yeniden bir araya toplamak için böyle yan yana bir uygulama yaptım! Şu an burada 3 ayrı koloni var !
Analar yollarını şaşırmasın diye renkli bantla girişlere işaretleme yaptım.

Bu marul resimleri de nereden çıktı!

Bizim kimsenin marulunda gözümüz yok; bir parça toprak bulan herkes kendi marulunu yetiştirebilir! İşte benim ektiğim marullarım; hem de tohumları Sinop tan geldi:)

Elmalar çiçek açmış!

Martımıza ne olduğunu merak edenler olabilir? Tel alınıp 2 metrekare bahçe çevrildi. Kafesten çıkarıldı. Akşamları hanımelinin dalları arasında uyuyor.
Balıklar artık kokmaya başladığı için vermekten vazgeçtik. Onun yerine tavuk ciğeriyle besleniyor!
Aslında tavuk ciğerinden çok; tavuk kalbini seviyor. Ama ne yazık ki kalp ve ciğerler ayrı ayrı satılmıyor.

Su kuşu olduğu düşünülerek yıkanması için bahçesinde bir leğen tahsis edildi.

Günde bilmem kaç kere yıkanıyor:)

Karnı acıkınca karga gibi gak gak bağırıyor. Kanadı maalesef iyileşmedi. Ama neşesi yerinde:)

Bu arada martımızı ömür boyu teller arkasında kapalı olarak bakamayız. Yakında; kendisini serbest bırakacağımız güvenli; doğal bir ortam arayışına gireceğiz!

4 yorum:

BOZÜYÜKLÜ ARICI dedi ki...

Demet hanım;
El takımların hayırlı olsun,pratık ve saglam bir markadır.dekupaj makinana BOSCH T101D serisinden bir testere alırsan daha rahat ve gönyeli kesim yaparsın.
Büyük ustaların dedigine göre,ilavedeki üstü kapalı yavrulu çerçevelerin iki kenarına kabarmış petek tavsiye edılıyor,ondan sonra temel petek konuluyor.

KENDİ YAPTIGIN İLAVELERİN BALLA DOLSUN,SAGLICAKLA KAL.

HB dedi ki...

O marullar göbek tutana kadar, bizim marullar tohum bağlarlar.

Zaten bizde vadiden çıkıyoruz artık sizin marulları seyrederiz.

Kat atma konusu ise tam eğitimlik olmuş...

Kozlulu Kadıoğlu dedi ki...

Yapmış olduğunuz ballıklar eminim ki piyasada satılan bir çok kovandan daha sağlamdır,
Kovan siparişi versek ne zaman teslim alabiliriz.
Becerinizi ve azminizi taktir ediyor sizi tebrik ediyorum.

cihat dedi ki...

sn demet hanım ana kaybeden kovanı üçe bölmekle iyi yapmışsınız az olsa güçlü arıların ana alırken oğula gitme ihtimelleri oluyor ben de kuvvetli bölüp 3-4 ayırıyom kovanları saygılar başarılar dilerim