23 Mart 2010

Perizin arıları zehirler mi?

2 hafta önce eczanede perizin bulmuş ve çok sevinmiştim. Sonunda ben de deneyebileceğim!(hani daha önce almamış olanlar varsa bilgi olarak belirteyim 20 ml 36 lira)
Bugün arılara ilk kez uyguladım.


50 ml su; 1ml ilaç karıştır; arılı çerçeve aralarına 5 ml karışımı damlat! Uygulama böyle değil mi yanlışım yok!

Örneğin bu kovana 20-25 ml ilaçlı su damlattım.

Arıların üzerine! Arılar kaçınca geri kalanını çerçeve üzerine damlattım. Böyle bütün kovanlara uyguladım.

Uygulamaz olaydım. Bir süre sonra kovanlardan tek tük kıvrıla kıvrıla arılar atlamaya başladı. Anladım ki zehirlendiler. Sonrasında çırpına çırpına öldüler( ölüler birarada değildi; ben resim çekmek için biraraya topladım)

Dillerinin çıktığı açık olarak gözüküyor.Bu resimler yukarıda gösterdiğim kovana ait! Resimleri akşamüstü çektim ki ; içlerinde hala çırpınanlar vardı!

Allah diyorum ne diyim! Millet meyve ağaçlarına atılan ilacı arılarda kullanıyor bir şey olmuyor; ben ruhsatlı ilacı kullanıyorum arıları zehirliyor!
İlacı tarifine uygun yaptım. Ama üzerine bolca ilaç akan arılarda yada fazla yalayanlarda kronik zehirlenmeye neden olduğu açık.

Hiçbirinizin yazılarında perizinin arıları zehirlediği; öldürdüğüne dair bir yazı görmedim.
Emin olun arılara bir kısım bile zararı dokunacağını bilseydim kesinlikle yapmazdım.
Bütün arılarımı öldürdü diyeceksiniz; hayır hepsini öldürmedi elbette! Ama bütün kovanlara ufaktan zarar verdi.

Kovanların tam önünde gördüklerimi şöylece topladım!!! Günün hasadı birkaçyüz ölü arı!!!

Bu ilacın prospektüsünde "kaumafos (asuntol) arılara çok zehirlidir" ibaresi neden yazmıyor!!!
Ben bu ilacın bu kadar zehirli olacağını tahmin edemedim, etsem daha dikkatli olurdum diyemiyorum; çünkü daha başka ne yapacaktım bilemiyorum.
O halde kesinlikle kullanmazdım!!!


Bir tane arıyı yaşatmak için verdiğim mücadeleyi düşünüyorum da… şimdi kendi elimle ölümlerine sebep olmak çok ağrıma gidiyor. Ahhhh; ah!


18 yorum:

muratakın dedi ki...

Demet Hanım:

Bazı ilaçlamaların sonunda bilemediğin nedenlerden dolayı ölümler olabilir.
Ama hepsini göremeyebilirsiniz.

Sanırım sizin arıların üzerine yoğun ilaç gelenler bu şekilde olmuşlar

Herhalde varraolar da ölmüşlerdir.

Daha önce İlacı yapamadığına üzülürsün Şimdi de arıların öldüğünemi?

HB dedi ki...

Arılar öldüğü neyse ama ya varroalar yaşıyorsa...

kamil35 dedi ki...

Merhaba Demet Hanım,
Perizin az da olsa arı ölümlerine sebeb oluyor. Ben perizini; camsil spreyleri var onlarla püskürtüyorum. Damlatmada belli noktalar üzerine fazlaca ilaç düşebilir. Püskürtme sonucunda ilaç daha homojen dağılıyor.
Bir de su miktarı biraz daha arttırılıp ilaç daha da seyreltilebilir.
Geçmiş olsun diyorum. Allah daha kötü tecrübelerden korusun. Verimli bir yıl dileklerimle...

TUYSAL dedi ki...

Geçmiş olsun,gerçekten sizin gibi canlı yaşamına son derece önem veren birinin başına gelebilecek kötü bir durum. Bahsettiğiğniz kimyasalı kullanmadım ama size verilecek cevaplardan bir şeyler okuyup öğreneceğiz.
Sağlık olsun, kolay gele.

İlhami Uyar dedi ki...

Demet hanım,şırınga yerine ,sprey şeklinde arıların hepsi ıslanacak şekilde yapsaydınız bu sonuç olmazdı ,neyseki olan olmuş bundan sonra daha dikkatli olursunuz,geçmiş olsun,başarı dileklerimle

Mehmet Gündoğdu dedi ki...

demet hanım geçmiş olsun
doz ayarları doğru bende aynı uygulamayı yaptım ama arılarım ölmedi
hava çok soğukmuydu acaba ıslanan arılar üşüyüptemi öldü neyle damlattın fazla tanzik de öldürebilir şiringayla hızlı bastırmakta öldürebilir
birkaç arı ölmesi normaldir

d.m.t dedi ki...

Aynen öyle Murat hocam; üzülmek benim kaderim galiba:)

Varrolar yaşıyorsa… ki mutlaka yaşıyordur yakında flumethrini takarız.

Perizinin kullanma kılavuzunda ilaçlı su arı yolları üzerine hafif serpiştirilerek kullanılır diyor. Kutusunun üzerinde de peteklere serpilerek diyor!
Su serpmekte ancak avuçla yapılır herhalde?

Çoğunluğun uygulamasına bakınca da enjektörle uyguladıklarını görüyoruz. Bende enjektörden damlacık damlacık; gezdirerek akıttım işte!

Püskürtme daha iyi olur belki ! Hatta petekleri çıkarıp dediğiniz gibi yapılabilir ama yavrulu gözler yoğun olduğu için oralara bulaşsın istemedim.

İlaç seyreltilebilir; seyreltilmesine de bunu ilacı üreten firmanın söylemesi gerekmez mi?
Örneğin hastalanıyoruz doktor antibiyotik veriyor! Ay ben bu hapı yarıya bölüp alayım yan etkisi daha az olsun mu diyoruz!

Ben kullanma kılavuzlarına bağlı bir insanım. Hayatım kılavuz okumakla geçer. Kaç sayfa olursa olsun baştan sona okur ona göre davranırım. Yanlışım demek ki! Doğru dozu deneye yanıla öğrenmem gerekiyor muş..

Bu seferde varroalara etkili olmazsa firma ne der: “Efendim siz dozu azaltıp kullanmışsınız(prospektüse uymadınız)ondan faydalı olmadı!”
Ben bu işi hiç beğenmedim!

Buraya yazmamızdaki amaç “Ben hata yaptım, başkaları yapmasın” diye ; sonuçta perizin de çok masum bir şey değilmiş hani!

Önerileriniz ve güzel dilekleriniz için hepiniz çok sağolun; Allah razı olsun!

d.m.t dedi ki...

Mehmet bey;
hava çok güzeldi! Allahtan arıların çoğuda polene gitmişti de ilaçtan etkilenmediler:)
10 ml lik enjektörle damlattım. Siz benden daha başarılısınız ondan arılarınıza birşey olmamış!

Arı ölümü çok değil ama bana göre hiç olmamalıydı!

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Demet Hanım.

Çok ilginç.Bende aynı ilaçı geçen yıl sonbaharda almış fakat nedense uygulama cesaretini gösterememiştim.İyiki öyle yapmışım.Fakat ustaların bu konuya yeterli yorum ve açıklama getirmelerini beklerdim kiiii,beni hayal kırıklığına uğrattılar.Birisi bunun neden kaynaklandığına dair doyurucu bir yorum yazarsa sevinirim.Geçmiş olsun diyorum.

d.m.t dedi ki...

Durun yahu; hemen hayal kırıklığına uğramayın!
Görüldüğü üzere tecrübe kazanmak bedavadan olmuyormuş; deneyip öğreneceğiz başka yolu yok!

Siz de kendi kendinize deneme yapmayı seviyorsunuz; benim gibi:)
Elinizde benim arıların durumu da var; o halde eminim perizin olayını siz çözer ve bana da söylersiniz. Olmaz mı?
(sakın “ben uğraştım; öğrendim bilgide benim” demeyesiniz Yusuf bey?)

Şaka yapıyorum sakın alınmayın; kendinize ve arılara iyi bakın. Selamlar:)

Hüseyin Yavuz dedi ki...

şırıngayı enjekte eden doktor yada hemşire için "eli hafif" yada "acıttı" diye durumumuzu tarif ederiz ya hani...
Perizin mi?!! yoksa sizin eliniz mi?!!

Hüseyin Basri ÇALIŞKAN dedi ki...

MERHABALAR..
perizin pek uzun zamandır arıcılarımızın uyguladığı ve varroanın hızla yayılmasna karşı önemli bir silah olarak kullandığı ilaç..2008 muğla çam balı kongresinde fransız konuşmacı perizinin yani kumafos etken maddesinin avrupada yasak oldugunu söylemişti şaşırmıştım ama ordada konuşmacı arıcıların bu ilacı hala kullanıdıklarını eklemişti...
arı kaybınız çok değil fakat sizin için önemli ki bunu bende çok iyi anlıyorum her sene çiftleştirme kutularında ezilen tek tük arıya içim gidiyor..
zehirlenme durumuna gelince ilacın etkin dozu içerisindeki prospektüste yazıyor ki bu yazdığınız doz ile aynı.. ve perizinin etki sistemi arının vucut sıvısına geçerek arıdan emgi yapan varroanın etkilenmesine dayanıyor..

ben şunu düşünüyorum
çerceve arasındaki arıların üzerine şırınga ile sıktıgınızda küçük şırınğa kullanıyorsanız bu ilacın yayılmadan kalması ilk temas eden arılarn çok fazla etken madde ile karşılaşması anlamı taşıyor..
2005 yılında sohbet ettiğimiz
bir arıcı büyüğüm perizin kullandığını sıkışık olan kolonilerde ölümün az olduğunu ama arı sayısına göre 1 çerceve fazlası olan kolonilerde çok olduğunu söylemişti bugün gibi aklımda..
kendi arılığımda kullanmadığım bu ilaç hakkında yoruma ve duyuma dayalı konuşuyorum elbette

kaumafos ilacının kalıntı sorunu yarattığının kanıtı olarak irfan kandemirin amerikan arıcılık dergilerinden çevirdiği yazıyı biliyorum..
http://irfankandemir.blogspot.com/2009/03/bocek-olduruculeri-arlar-ve-temel-petek.html
saygılarımla

d.m.t dedi ki...

hehehe:) Benim elimden kötülük gelmez merak etmeyesiniz! 3 yıldır hasta babama bakıyorum. İlacı ; suyu ,besini her şeyi enjektörle burnundan besleniyor. Günde kaç kez enjektöre ilaç çekip veriyorum ben bile saymadım. Ama yanlış dozlama hiç yapmadım emin olabilirsiniz:) Gezgin86 gerçek isminiz neydi?

Sayın Hüseyin Basri; kalıntı konusu benimde dikkatimi çekti. Yine yeni okuduğum bir yazıda perizinin arı ölümlerine sebep olduğu ve özellikle peteklerde kalıntı yaptığı yazıyor.

Ali KOCA dedi ki...

selamlar 50 ml ilaç+ 50 kovan için bir seferlik uygulama 2,5 litrelik bir kola şişesine 50 ml lik ilaçı katım çalkalıyoruz resimdeki büyük şırıngaya 50 ml yazan yere kadar çekiyoruz şırınganın uçuna ince bir iğne takıyoruz damlaların küçük olması için iyi ve rüzgarsız bir havada arılara veriyoruz demet hanımın yaptığı hata damlalar büyük resindede görünüyor adeta arılar banyo yapmış ayarlamayı iyi yapabilirseniz cam silde kullanılabilir daha uygun olur 6 cercevaden hazla kovana 50 ml 6 çerceveden az kovana 25 ml ben ilk baharda perizin son baharda bay varol tercih ediyorum daha önceleri uygulaması basit olduğu için rulamit va kullanıyordum ana arı ölümlerine sebeb olduğu düşüncesiyle bıraktım tüm arıcı arkadaşlarımın sezonunuz bereketli olsun.......

mcsumer dedi ki...

Demet Hanım,

Ben Perizin’i şurupla birlikte veriyorum.
Şurup ne kadar az şekerli olursa o kadar homojen bir emulsiyon elde ediliyor.
Dikkat edilecek noktalardan biri koloninin bir-iki gün içinde alabileceği miktardaki şuruba uygun doz ilacı karıştırmaktır.
Uygun doz, amaca göre değişecektir.

Yaptığım uygulamada ilk iş koloni başına önerilen dozun yarısını koloninin alabileceği miktardaki şurupla vermek. Bu şuruptan alan her bir arı ilacı da almış olmuyor mu?
İkinci iş ise şu: Aynı uygulamayı birer hafta arayla üç kez daha tekrarlıyorum. Toplam dört hafta süren bu kür sonunda bal hasadına kadar varroadan şikayet etmiyorum.

Dikkat edilecek ve özen gösterilecek ikinci nokta da şu: Sonbahar uygulamasında acele etmemek; ilkbahar uygulamasında ise olabildiğince erken davranmak gerekiyor. (Bal hasadından hemen sonra ve ilkbaharda geç kalınırsa başka yöntemler seçilmeli.)

Bu uygulamada da arı ölümleri olmuyor değil. Bu ölümleri, savaşı kazanan ordunun da kayıpları olabilir diye avunarak görmezden geliyorum.

Arı ölümlerini daha da azaltmak amacıyla, üretici firmanın iki uygulama için önerdiği; benim dört haftada, dört defada verdiğim ilacı yine dört haftada fakat, sekize bölerek, sekiz defada vermek iyi bir uygulama olabilir.

Sağlık ve İyilikler Dilerim Tüm Ailenize…

d.m.t dedi ki...

Ali bey; ilacı verirken baktım arılar aşağılara kaçtı; rahatsız olduklarını anladım; bende kalan miktar ilaçları çerçeve üzerine resmen “akıttım”.
O görülen su damlaları oradan:)
Arılar ıslanınca mecburen birbirini yalıyor da çerçeve üzerine bıraktığım ilacı içtiklerini hiç sanmıyorum; çünkü çok pis kokuyor!
Üzerine yoğun ilaç düşen arıların zarar gördüğü noktasında bende aynı şeyi düşünüyorum. Elimizdeki ilaç oldukça etkili bir şey! Çok dikkatli kullanmak gerekiyor anladım!
İnşallah hepimiz için güzel bir yıl olur; selamlar!

Cahit bey; Cahit bey!
Biz eczacı mıyız? Elbette siz uygun dozu ayarlarsınız biz ayarlayamazsak ne olacak:)
Arılara ilacı içirmek oldukça mantıklı gözüküyor olsa da; dediğim gibi tecrübesi olmayanın ilacın prospektüsünde yazanı uygulaması daha doğrudur!

Güzel dilekleriniz için çok teşekkürler; selamlar:)

BİLAL dedi ki...

geçmiş olsun.ama denemeden hiç bir çözüm üretilenez.sizi herşeye rağmen deneme cesaretinde bulunduğunuz için tebrik ederim.

d.m.t dedi ki...

:)