15 Mart 2009

Yapacak çok iş var!

Hava oldukça değişken!
Dün bir taraftan fırtına; bir taraftan yağmur kar; bir taraftan güneş vardı!
Arılarımı şöyle böyle de olsa beslediğim için; şu an çok endişe duymuyorum! Ve kovanları ikinciye kontrol etmek içinde acele etmiyorum.

Bu yeni açtığım bal tenekem yarısını arılara verdim sayılır:)

Varroa için kovan içine asılan flumetrin şeritlerden ısmarlamıştım. Paketin içinden bakın ne çıktı.

Çerçeveye takılan şu küçük şeylerden. Yanlışlıklamı paketin içine girdi acaba? :) Yakında bir sürü çerçeveye ihtiyacım olacak o zaman takarız artık.

Çiğdemin içinde bir arı! Arılar soğukta dışarı çıkıyor ve bacaklarında polenlerle yerlere yapışıyorlar.

Yere düşen arılara dikkat ettim; üzerlerine bu böcekler yapışıyor! (küçük kırmızı örümcek tarzı böcekler) doku sıvılarını emdikleri belli ve özellikle taze ölü yada uyuşuk arılara yapışıyorlar. Her kovanın önünde yerlerde geziniyorlar. İlginç hiç dikkat etmemiştim. Bitkilerin üzerinde olan kırmızı örümceklere benziyorlar ama hem onlardan çok daha büyükler hem de kene gibi kan emiyorlar!

Kovanın dış kenarında gördüğümüz muhteşem bir manzara!Yumurtalardan oluşan bir sanat eseri! Hangi anne yumurtladıysa artık; tebrik ediyoruz:)

Bu da arıları beslerken karşılaştığım bir kocaman bambus.Oldukça kocamannnn! Dışarıda ne işi varsa uyuşuk uyuşuk geziniyor.

Ona da biraz bal yalattık!

Enerji toplasın; soğukta ihtiyacı olacak!

Arılara bakılmasa da bahçede yapılacak iş çok! Gülleri budadım . Budadığım bitkileri asla ziyan etmem!!!
Dallarını bölüp toprağa tavşan yatağı yatırdım. Sürgün verirlerse ki verirler; bir sürü gülüm olacak... ta!
O gülleri nerelere ekeceğim onu hiç bilmiyorum? Elim dursa kolum durmuyor. İllaki birşeyler ekeceğim:)

Yer elması! Bir kısmıyla yemek yapıldı (Yemek diyet yapanlara ideal. Tadı da güzel; yalnız biraz yer elması kokuyor:) Geri kalanları dolapta buruşmuşlar. Annem götür şunları ek dedi! Arılar çiçeklerine bayılıyor. Aynen ayçiçeği gibi!

Malta eriklerimi sonunda yere ektim. Bu malta erikleri 3 yaşında! Yediğim eriklerin çekirdeklerini ekmiştim. Salon bitkisi olarak evin içinde duruyorlardı. Yaprak dökmedikleri için her daim yeşil!Şemsiye tarzında. Saksıda çok fazla büyüyemediler. 8 kök .Sonunda yere ektim. Büyük ihtimal malta eriklerimin kışın donacaklarını düşünüyorum! Bakalım artık.

Yerde ağaçlar için çukur kazarken küçük bir tıksırma sesi duydum! Kediler tıksırır ya aynen onun gibi( bir tür hapşırma diyebiliriz) Sağıma soluma bakındım bir şey göremedim. Sonra bir daha tıksırma. Kazdığım yerdeki kuru otları bir araladım ufak bir kirpi! Belki de az önce hayvanın üstüne bastım ne biliyim. Ondan hapşırıp duruyor belli ki!
Arılarım yerden yüksek olduğu için kirpiden endişe duymam! Hem ben bütün hayvanları severim!


Zaten kirpilerinde soyu nerdeyse tehlike altında; kollamak lazım! Elime aldım o kadar şeker ki!

Yüzünü göstermek istemese de sonunda ikna ettim. Islak buruna ve küçük patilere bakarmısınız:)

Seçimlerde vatandaşlık numarası olmayan oy kullanamayacak ya! Bizde annemin kimliğini yeniletmek için nüfus müdürlüğüne gittik. Bahçesinde çınar ağacını gördüm ve tohumunu atlaya zıplaya koparıp aldık.

Onu da saksıya ektim. Çınarın çiçeği oluyor mu acaba? Neyse şimdi çınar tohumlarımız çıkacak mı onu bekliyoruz!

9 yorum:

Hayyam dedi ki...

Kirpiyi okuyunca eyvah dedim yumurtalar geldi aklıma :)
O metal boncuklarda ne, elişimi yapacaksınız

Adsız dedi ki...

merhaba demet abla... yapacak bir sürü işin var biliyorum ama benim bir sorum olucak sana zahmet olmazsa cevap bekliyorum çalışmlarında başarılar..Allah yardımcın olsun.. soruma gelince Varroa için kovan içine asılan flumetrin şeritlerden nasıl sipariş verebilirim ben bulamadım bir web adresi varsa iletirsen çok sevinirim.. yusufsalmaz@hotmail.com.... saygılar ablacım

d.m.t dedi ki...

Kirpiye; yumurta gibi annelik yapılır mı hiç:) ? Dikenleri acayip batar!

Metal boncuklar gerçekten çok janjanlı! Altın gibi parlıyor; pekala bir yere oya yapılabilir:)

Flumetrini nereden sipariş edebilirsiniz inanın bilmiyorum. Ben başka ildeki arkadaşıma söyledim o alıp gönderdi. Sizde öyle yapabilirsiniz:)

Kozlulu Kadıoğlu dedi ki...

Kirpiden insana, Çınar ağacından arı'ya fayda olmaz,
Bence bol bol Kestane ağacı dik, hem onunda kirpisi var hemide çiçeğinden arı bal yapar, meyveleride işe yarar:)

Adsız dedi ki...

çok sağol abla.. dediğin gibi yapıcam artık ... çalışmalrında kolaylıklar diliyorum...

d.m.t dedi ki...

:)

d.m.t dedi ki...

“merhaba demet hanım
ben ve eşim arıcılığa merak saldık ve araştırma yaparken sizin sayfayı gördüm, çok güzel. Mahsuru yoksa sizinle tanışmak ve bilgilerinizden istifade etmek isterim. Şimdi diceksiniz bir sürü insan var niye ben, bir bayan olarak başka bir bayanla bilgi alışverişini tercih ederim :) (erkeklerin muhabbeti nere götürceği belli olmuyor ). Biz şimdilik 2 tane kovan aldık henüz arımız yok ama arı dışında herşey tamam diyebiliriz. Arıcılığı eşimle beraber yapmak istiyoruz ama o çalıştığı için iş kime düşecek malum :))) kursa gitmek gibi de bir şansım yok çünkü züleyha adında minik bir bal böcüğüm var. Adresim ………@hotmail.com ( adresim bloğunuzda yayınlanmazsa sevinirim ) “

İlginize teşekkürler!
Bloglar bizim kendi günlüklerimiz! Bende vakit buldukça arılarla ilgili veya değil bazı olayları paylaşmaya çalışıyorum. Arıcılıkla hobi olarak ilgiliyim ve bilgilerimde zaten ortada:)

Benimle tanışmanızda bir mahsur yok! Bloğumu okuyorsanız beni zaten tanıyorsunuzdur?
Bizler arıcı blogları olarak birbirimizi sürekli takip ediyoruz ve bilgi alışverişi yapıyoruz.

Kendileriyle özel bir tanışıklığım ve sohbetim olmadığı halde hiçbir arıcı arkadaşımızın muhabbeti başka bir yöne çektiğini görmedim; çekeceğini sanmıyorum!!!

Siz kursa gidemiyorsanız bile eşiniz gidebilir; kurslar akşamları oluyor!Bunu bir araştırın! Sonra öğrendiklerini size aktarır.

Siz öncelikle minik bal böceğinizle (küçük kızınızla) ilgilenin! Asıl önemli olan o!!!
Arıları aldıktan sonra her şey kendiliğinden yoluna girecektir; merak etmeyin:) Sağlıcakla kalın!

Adsız dedi ki...

Arılar için en güzel besin baldır.Balı böyle verecekseniz içine birazsuyu kaynatın su ılıdıktan sonra balla karıştırın balı fazla sulandırmayın katılıgı biraz gitsin yeterli olur böylece arılar daha iyi yer ve fazla su ihtiyacı duymazlar.2 ÖLÇEK ŞEKER VE 1 ÖLÇEK SU ŞEKLİNDEDE ŞERBET VEREBİLİRSİNİZ.Bol verimli seneler dilerim.

mutlu_riza dedi ki...

merhabalar sizin bloğunuzu ilk defa fark ettim gerçekten çok hoşuma gitti yaptığınız arıcılık çalışmaları gayet başarılı tebrik ederim sabah erken kalkacak olmama rağmen uzun süre yaptıklarınızı okudum gayet hoş ayrıca.
sarıcali arılarının çiftleşmesi konusunda yapılan yoruma verdiğiniz cevap beni çok güldrüdü :)) size başarılar diliyorum saygılar.