09 Mart 2009

Nazar etme ne olur!

Kovanları biri hariç kontrol etme imkanı buldum. Kapalı ve serin bir havada kontrol gerçekleşti. Körük yakmak gözümde o kadar büyüyor ki; sırf bu yüzden arıyı açmak istemiyorum. Bende körüksüz olarak kovanları kontrol ettim; tabii sadece üstten bakmadım. Hemen bütün çerçeveler kontrol edildi.

Kafam şu aralar oldukça meşgul olduğundan fotoğrafları ancak yayınlıyorum. Açtığım sıraya göre fotoğraflar dizili, her resim başka bir kovana ait.
Öncelikle bütün kovanlarıma maşallah barekallah diyorum! Yüzümüzü kara çıkarmadılar!
Daha önce söyledim yine söylemem lazım; Sonbaharda besleme yaparken bir arıcı abim bana demiştiki:" besle besle; arıların aç öleceğine tok ölsün!"
Yahu; arılarım neden ölsün ki? Bir elleri yağda bir elleri balda!
Çok şükür şimdiye kadar hiç arı kaybetmedim. Bu yılda kaybetmedim. Yalan söylemek için bir sebebim yok ki!

Bu ilk kontrol ettiğim kovan. En çok bundan şüpheliydim. Kovanlarımda hemen hiç sıkıştırma yapmadım. Sanki kışın balları biter diye korkuyorum; bu yüzden daraltma yapmıyorum.Daraltılması lazım biliyorum ama!Neyse!

Kapağında nem olmadığı gözüküyor. Bütün kovanların üzerinde ziftli kağıt olmasına rağmen kapaklarda hiç nem yok.

Başka biri. Pekala bizdede şampiyon olabilir:) Evet kalabalık bir aile!

Bu kovanın duvar çerçevelerinden biri!

Yine aynı kovanın polen çekmecesi.
Birkaç kovanda polen çekmecelerini deneme amaçlı altında bıraktım.Sadece gazete kağıdıyla sıkıştırdım o kadar. Görüldüğü gibi bir sürü çöp dökülmüş. Sizin göremediğiniz ama benim gördüğüm üzerede içinde varroa ölüleri var:)

Buda başka biri!

Evet ilk eşek arısını gördüm. Ana arıya benzemiyor! Ya erkek yada işçi!(Kırmızı şey: el demirinin ucu)

Üzerinde naylon çuvalla kışlayan oğul!


Başka bir kalabalık aile!

Bu çerçevede bir tane erkek gözü gözüküyor!

Başka bir kalabalık aile !

Çuvalla kışlayan başka bir oğul! (Kontroplak alamadığım için çuvalla kışladı garipler!)Çok zayıf değil ama güçlüde değil! Takviye çalışması yapılacak inşallah! Bence kışın örtü tahtası kullanmak daha iyi diye düşünüyorum.

Ve yine kalabalık bir aile! Bu kovanın soldan ikinci çerçevesini ballığı kaldırtırken el demiriyle yüklenince çat diye kırmıştım.Nasıl ayı gibi bastırdıysam artık?Bende anlamadım. İçi bal dolu olduğu için çıkaramamıştım. İlerleyen günlerde içi boşalınca değiştiririz. Nasılsa acelemiz yok!
Kovanlarıma bu zamana kadar besleme yapmadım. Sonbahar beslemesiyle bu güne kadar geldiler. Bal kemeri hepsinde var. Bazısında fazlasıda var. Ana arıları mevcut. İlk posta yavrular çıkmış. Birkaç gündür yumurtlamanın yeniden başladığı belli!
Ne olur ne olmaz; ilk kontrolden sonra besleme kutularına bir kilo- bir kilo 250 gr arası ayçiçek balı koydum. Şerbet kovana nem yapabilir. Ayrıca hava sıcak sayılmaz . Erikler henüz çiçek açmadı.
Kek versem; şeker alıcam öğütecem falan filan bana baldan pahalıya gelecek. En iyisimi balı verdim gitti.
Varroa mücadelesi olarak bir kere amitraz yaptım. Dahada birşey yapmadım; yapamadım! Ne yapsam diye düşünüyorum.
Ayrıca bir kovanda iki tane erkek arı gördüm.
Hayırdır inşallah ; 8 mart kadınlar günü diye biliyorum! Yoksa erkekler günümüydü bak şimdi şaşırdım:)
Bu kovanlar benim kafama iş açmasınlarda!

Sonuçta ilk kontrolden elimizde kalan ağrıyan bir bel oldu!(belimde fıtıklaşma olduğu için uzun süre aynı pozisyonda durunca felaket ağrıyor!)
Son olarak kovanları körüksüz açmama rağmen hiç sokulmadım.hehehe!Galiba bu işi öğreniyorum:)

10 yorum:

erbabarici dedi ki...

SELAM..
Maşallah arılarınız iyiye benziyor inşallah iyi bir verim alırsınız..

HB dedi ki...

"Yavru ayıcık" diyelim. O çerçevede çok çürükmüş canım.

Unknown dedi ki...

demet kardeşim allah kolaylık versin öncelikle acil şifalar dilerim MAŞAALLAH SÜBHANELLAH arılarınız gayet güzel allah nazarlardan saklasın yanlız arılara katı balı vaerdiniz iyi güzel arılar onu işleyebilmek için suya ihtiyaçları olacak havada soğuksa suya gidipte geri gelemeyecek olanlar .bu yüzden şurup verseydiniz daha iyi olabilirdi.

Hayyam dedi ki...

d.m.t hanım
arılarının durumu güzel,kışa girerken daraltma yapmadın ama kanımca bahar başlarken arıların basmadığı çıtaları alıp daraltmalısın.Başarılar

ali yener dedi ki...

hayyam abiye katılıyorum daraltma yap ve sonucu gör arıların iki kat daha hızlı gelişecek yalnız şunu unutma daraltma yaptığında sık sık arılarını kontrol etmelisin başarılar

muratakın dedi ki...

Demet Hanım:
O arıcı ağabeyin'besle besle aç öleceğine tok ölsün'diye sonbarda demiş neden kızıyorsun?

Yazının başlığı 'Nazar etme ne olur!'
Resimdeki kovanların hiç birinde at nalı gibi nazar boncuğu yok nasıl olacak?

MehmetToPRaK dedi ki...

Arıcılıkta ikinci sınıfta olacağım bu sene, sizlerin sitelerini takiple çok şeyler kazandığımı düşünüyorum, gerek burda gerekse reelde dinlediklerimi etüt ettiğimde, erkek gözü var dediğiniz koloninin bu sene düzen tutmayacağını ! koloninin oğula kaçacağını düşünebilirmiyiz ?

d.m.t dedi ki...

Bal dönemine kadar güçlü kovanlara sahip çıkmak gerçekten zor!
Kovanda erkek gözü olması; erkek olması illaki bir problem olacak anlamına gelmez. Ama dikkatli olmam lazım.
Zayıf kovanlarda oğul olayı pek oluşmuyor.Onlar ancak kendilerini toparlamaya çalışıyorlar. Bu arada bal dönemini de kaçırıyorlar:) Havalar müsaade ederse güçlülerden zayıflara takviye yapıp hızlarını kesmem lazım!
Bu arada yeterli bakımla düzen tutmayacak hiçbir kovan yok! Ama düzen tutturamayacak arıcı var:) Bütün çabamız arıcılıkta belli bir seviyeye gelebilmek! Bakalım…

d.m.t dedi ki...

“merhaba demet hanım
ben ve eşim arıcılığa merak saldık ve araştırma yaparken sizin sayfayı gördüm, çok güzel. Mahsuru yoksa sizinle tanışmak ve bilgilerinizden istifade etmek isterim. Şimdi diceksiniz bir sürü insan var niye ben, bir bayan olarak başka bir bayanla bilgi alışverişini tercih ederim :) (erkeklerin muhabbeti nere götürceği belli olmuyor ). Biz şimdilik 2 tane kovan aldık henüz arımız yok ama arı dışında herşey tamam diyebiliriz. Arıcılığı eşimle beraber yapmak istiyoruz ama o çalıştığı için iş kime düşecek malum :))) kursa gitmek gibi de bir şansım yok çünkü züleyha adında minik bir bal böcüğüm var. Adresim ………@hotmail.com ( adresim bloğunuzda yayınlanmazsa sevinirim ) “

İlginize teşekkürler!
Bloglar bizim kendi günlüklerimiz! Bende vakit buldukça arılarla ilgili veya değil bazı olayları paylaşmaya çalışıyorum. Arıcılıkla hobi olarak ilgiliyim ve bilgilerimde zaten ortada:)

Benimle tanışmanızda bir mahsur yok! Bloğumu okuyorsanız beni zaten tanıyorsunuzdur?

Bizler arıcı blogları olarak birbirimizi sürekli takip ediyoruz ve bilgi alışverişi yapıyoruz.
Kendileriyle özel bir tanışıklığım ve sohbetim olmadığı halde hiçbir arıcı arkadaşımızın muhabbeti başka bir yöne çektiğini görmedim; çekeceğini sanmıyorum!!!

Siz kursa gidemiyorsanız bile eşiniz gidebilir; kurslar akşamları oluyor!Bunu bir araştırın! Sonra öğrendiklerini size aktarır.

Siz öncelikle minik bal böceğinizle (küçük kızınızla) ilgilenin! Asıl önemli olan o!!!
Arıları aldıktan sonra her şey kendiliğinden yoluna girecektir; merak etmeyin:) Sağlıcakla kalın!

Adsız dedi ki...

Maşallah arılarınız iyi görünüyor ancak o kırık cerceveyi havalar ısındıgın da duvara alırsanız iyi olur birde peçetli balı varsa biraz açarak pecetlerini arıların yemesini saglayın.Birde arıların fazla cercevelerini alıp sıkıştırın.Arıın basmadıgı fazla arı olmayan cercevelerin alınması vede aının iyi beslenmesi sonuçu arı çok iyi gelişir.